De sleepboten (v.l.n.r.) Soegio, Margriet en Beatrix met het Julianadok op sleeptouw Toen de Koninklijke Marine na de capitulatie van Duitsland in mei 1945 naar haar bases in Nederland terugkeerde, trof zij, naast een aantal in 1940 verloren gegane eigendommen, op een scheepswerf bij Delfzijl twee kleine zeesleepboten aan die in een vergevorderd stadium van aanbouw door de Duitsers waren achtergelaten. Deze onverwachte meevaller kwam goed uit, aangezien eerder bij de evacuatie van het Marine Etablissement Soerabaja een aantal sleepboten waren achtergelaten waarvan niet werd gedacht dat ze na een eventuele terugkeer nog aanwezig zouden zijn. De marinestaf bestemde de…
Auteur: Gerrit de Vries Voorwoord Dit schrijven gaat over mijn tijd bij L. Smit Internationale Zeesleep- en Bergingsbedrijf. Op de pagina's staan foto's van de zes sleepboten waar ik op gevaren heb. Op school lukte het allemaal niet zo best, maar daar kwam verandering in tijdens mijn vaartijd. De vaartijd was eigenlijk bedoeld om de toenmalige militaire diensttijd te ontgaan, dat betekende dat je tot je 27ste jaar moest varen. Dat het allemaal wat anders gelopen is…… In 1963 ging ik naar de School voor Scheepswerktuigkundigen (SvS) te Zwolle, een tweejarige opleiding + stagejaar; dat ik er wat langer over…
Ron de Jong - Beekhuijsen maakte als 15-jarige koksjongen de eerste reis van de ZWARTE ZEE (4) van (toen nog) L. Smit & Co mee. Zijn belevenissen, en die van het schip en de overige bemanningsleden heeft hij vastgelegd in een document met foto's. Druk op onderstaande knop om zijn verhaal te downloaden en kies voor "openen":
Ook van de sleepreis van de ZWARTE ZEE (IV) in 1973 doet Ron de Jong - Beekhuijsen uitgebreid en boeiend verslag. Maak zijn belevenissen, en die van het schip en de overige bemanningsleden mee, die hij heeft vastgelegd in een document met foto's. Druk op onderstaande knop om zijn verhaal te downloaden en kies voor "openen":
Ron de Jong - Beekhuijsen maakte als 15-jarige koksjongen de eerste reis van de ZWARTE ZEE (4) van (toen nog) L. Smit & Co mee. Een jaar later voer hij op de CLYDE, eveneens van Smit. Zijn belevenissen op laatstgenoemde reis, en die van het schip en de overige bemanningsleden heeft hij vastgelegd in het volgende document met foto's. Druk op onderstaande knop om zijn verhaal te downloaden en kies voor "openen":
In Wikipedia is het volgende over de ramp met de Costa Concordia vermeld: Costa Concordia De Costa Concordia Geschiedenis Besteld 19 januari 2004 Werf Fincantieri Tewaterlating 2 september 2005 Gedoopt 7 juli 2006 Kostprijs 450 miljoen euro In de vaart genomen 14 juli 2006 In dienst juli 2006 Uit dienst 13 januari 2012 Status schipbreuk Thuishaven Genua Eigenaren Vlag Italië Eigenaar Costa Crociere Algemene kenmerken Type Concordia-klasse cruiseschip Lengte 290,2 m Breedte 35,5 m Tonnenmaat 114.500 GT Passagiers 3700 Hutten 1500 Vaart 21,5 knopen IMO-nummer 9320544 MMSI 247158500 Roepletters IBHD Bemanning 1100 Motto Cruising Italian Style Portaal Maritiem Costa…
Engelstalige Special, met toestemming overgenomen uit Tugs Towing & Offshore Newsletter, 19th Volume, 2nd Special 2018 Dated 11 December 2018 (copyright Hans van der Ster) Remember Winter in the North Atlantic 40 years ago: Hurricane ravaging Western Europe. m..s. “MUNCHEN” Eternal Father, Strong to Save "Eternal Father, Strong to Save" is a British hymn traditionally associated with seafarers, particularly in the maritime armed services. Written in 1860, its author William Whiting was inspired by the dangers of the sea described in Psalm 107. It was popularised by the Royal Navy and the United States Navy in the late 19th century, and…
OPERATIE “ORESUND” Geen brug te ver voor Smit Transport & Heavy Lift. Eind vorige eeuw zijn de afzinkbare zware transport pontons, van Smit Transport & Heavy Lift, “Giant 3” en “Giant 4”, betrokken geweest bij het vervoer van onderdelen voor de nieuw te bouwen brug-tunnel verbinding over de Öresund tussen het Zweedse Malmö en het Deense Kopenhagen. Over een periode van 22 maanden hebben 25 transportreizen plaatsgevonden tussen Cadiz, in Zuid Spanje, en het eerder genoemde Malmö. Op elke ponton werden twee brugdelen geplaatst, varieerend met lengtes van 120 mtr. en 140 mtr. Bij het laatste transport echter werd…