Stuurhut


Het museum beschikt over een met alle originele apparatuur nagebouwde stuurhut van een zeesleper uit de 60-er jaren.

Slingerruit

Ook ziet u hier een echte zgn. slingerruit, die tijdens zwaar weer snel ronddraait en zodoende als gevolg van de middelpuntvliedende kracht steeds vrij van regen- en buiswater blijft en zo onder alle omstandigheden goed zicht houdt.

Morse decodeer apparaat

Morse DecoderRecent is de gereconstrueerde radio-hut van de sleepboot ZWARTE ZEE in het Nationaal Sleepvaartmuseum uitgebreid met een Morse decodeer apparaat. Ook op het ss. ROTTERDAM in de Maashaven is onlangs een dergelijk apparaat geinstalleerd. Deze decoder is aangesloten op een originele historische seinsleutel, naast de twee reeds bestaande seinsleutels. Ook kan er een z.g. keyer, ook wel Lambic keyer genoemd, op worden aangesloten. Zo'n exemplaar heeft het museum echter nog niet in haar bezit.
Men kan gebruik maken van twee typen in de praktijk veel toegepaste seinsleutels, te weten de handsleutel (alom bekend als Junker sleutel) en voornoemde lambic sleutel.
Op de foto is te zien dat de decoder een display heeft. Seint men met de historische seinsleutel een tekst in morse, dan worden deze tekens omgezet in normaal schrift. De tekst verschijnt op het schermpje, seinfouten of onduidelijk seinschrift worden zichtbaar door een # per geseinde fout.
De doelstelling van deze Morse decoder is tweeledig: Oud-radiotelegrafisten en mensen met voldoende kennis van de morse code, kunnen hier controleren of hun morse seinschrift voldoende waarneembaar is overeenkomstig de punt/streep lengten en de verhouding daarvan. Maar ook kan de leek zich hier bekwamen in de morse code door de aanwezige instructies goed te volgen en aan de hand van de morse codekaart bijvoorbeeld de eigen naam te seinen. Deze instructies kunnen worden geraadpleegd in maar liefst 10 talen! Want we willen natuurlijk graag dat ook buitenlandse bezoekers kennis kunnen nemen van de decoder en bij geringe kennis van de Morse code, zelf in waarneembare Morse tekens kunnen seinen. De instructies zijn in de volgende talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools, Turks en Chinees; ook gaan we proberen de tekst in het Japans te laten vertalen (er staat nu alleen in het Japans: "Sorry, nog niet beschikbaar, under construction..!"Morse Decoder -2

met dank aan de Stichting Historisch Materiaal Radio Holland / Hans van der Pennen (tevens verbonden aan het Nationaal Sleepvaart Museum).

foto 1: het display van de decoder

foto 2: een totaalbeeld van de complete telegrafie opstelling
foto 3: een pagina van de toelichting met Chinese tekst
Chinese tekst morse decoder