donderdag, 16 oktober 2014 10:43

Model NOORDZEE verlicht

Noordzee verlichting opengewerkt modelMet assistentie van automatiseringsman Kees Koree en modelbouwer Piet van Roon heeft de technische man van het Nationaal Sleepvaart Museum Hans van der Pennen het opengewerkte model van de Smit zeesleper NOORDZEE van binnenverlichting voorzien. Hieraan is met tussenpozen vanaf 2012 gewerkt.

Vanwege het stroomverbruik en niet te vergeten de ongewenste warmteontwikkeling van gloeidraadlampjes werd besloten om alles met z.g. led-verlichting uit te voeren. Verlichting die makkelijk in sterkte te regelen is en door elektronica aan te sturen. Gedurende het jaar 2012 zijn in totaal 25 ledjes in het model geplaatst. Er moesten speciale gereedschappen worden gemaakt om op de meest onmogelijke plekken een ledjeNoordzee verlicht opengewerkt model te monteren en bekabeling aan te sluiten. In nagenoeg alle hutten en werkruimten is led-verlichting geplaatst.
Alle verlichting is verwerkt in een schakelbordje en op 5 augustus 2014 definitief gemonteerd. Er is circa 65 meter aan draad in het model verwerkt.

\r\n

Door op de gewenste druk knopjes te drukken kan de betreffende ruimte worden verlicht. Door de schakelaar "volledige verlichting" aan te zetten worden alle 25 ledjes aangestuurd.

Voor een volledig verslag van het project verwijzen wij u graag naar de nieuwsbrief van september 2014.

\r\n