dinsdag, 24 december 2019 10:34

Thuis met de Kerst?

Logo NSM 976 x 358Zo ongeveer een eeuw geleden was het volstrekt normaal dat je niet wist als zeeman of je met de kerst thuis zou zijn. Veel reizen waren relatief kort maar de grote sleepboten maakten ook regelmatig reizen die maanden duurden. In kranten uit die tijd is zo’n reis te volgen.

Zo vertrok De Gele Zee op 12 juli 1931 uit Rotterdam voor een van de langste en zwaarste slepen die door een enkele stoomzeesleepboot zou worden uitgevoerd. De sleep was de grote tinbaggermolen Tempilang bestemd voor Banka in Nederlands Indië. Kapitein was Teun Vet. Samen met bemanning en de runners op de sleep was men met zo’n 20 man.

Na Oran kwam de Gele Zee op 22 augustus in Port Said aan. Daarna volgt Aden waar werd gebunkerd. Na een week wachten op beter weer werd op 14 september vertrokken voor de oversteek van de Indische Oceaan. Na 34 dagen komen de Gele Zee en de Tempilang op 17 oktober in Sabang aan. Daar worden de baggermolen en sleepboot gedokt voor knippen en scheren want de huid is tijdens de lange reis fors aangegroeid met zeepokken. Dat duurt even en zo kon de Sumatra Post kapitein Vet interviewen.

Een zin, betreffende de thuisreis valt op: … ‘om met de kerst, indien mogelijk, weer thuis bij vrouw en kinderen te zijn’. Het artikel sluit dan ook af met de wens voor behouden thuiskomst bij vrouw en kinderen.

Op 2 november komt men eindelijk aan bij Tempilang op Banka. Na een feestelijke lunch voor de bemanning als blijk van waardering, wordt de sleepboot weer zeeklaar gemaakt en aanvaardt de losse boot de thuisreis.

Die verloopt voorspoedig en half december is men in de buurt van Het Engels Kanaal. Dan lijkt een klein sleepreisje toch roet in het eten te gooien maar het lukt het sloopschip op 20 december in Newport af te leveren.

In Dagblad de Tijd van 24 december 1931 valt te lezen dat de Gele zee op 22 december Land’s End is gepasseerd met bestemming Rotterdam. Zouden kapitein Vet en zijn bemanning dat jaar de Kerst inderdaad thuis hebben kunnen vieren?

Het lijkt er wel op want pas op 8 februari staat de volgende positievermelding in de krant. ‘Gele Zee, 5 febr. gearriveerd Portsmouth. Die keer gelukkig blije gezichten!

Het Nationaal Sleepvaart Museum wenst u prettige feestdagen en een gezond 2020.

 

1931 12 24 Gele Zee bij Lands End op weg nr Rdam De Tijd 1

1932 02 08 Gele Zee in Portsmouth Het Volk 1

 

tempilang gele zee C NSM1931 10 26 Gele Zee Tempilang Sumatra Post