zaterdag, 11 februari 2017 15:53

Dag van de Zeesleepvaart 20 mei 2017

|||| ||||

maassluis vlootschouwouw-354aOm de twee a drie jaar wordt in Maassluis in de haven en op de rivier een spectaculaire vlootschouw georganiseerd door de Stichting Sleepboothaven Maassluis. Dit jaar (2017) heeft deze weer plaatsgevonden, en wel op 20 mei 2017.

Tijdens de Dag van de Zeesleepvaart staat de historie van de Nederlandse sleepvaart centraal. Veel gerestaureerde slepers zijn tijdens dit gezellige evenement te bezoeken en je kan zelfs meevaren op schepen. Ook op de kade zijn er veel activiteiten te beleven die allemaal in het kader staan van de scheepvaart.

's Middags vindt als hoogtepunt van de dag een grootse spectaculaire vlootschouw plaats op de Nieuwe Waterweg waaraan historische en moderne (sleep)boten deelnemen. Een evenement dat u niet mag missen !

Zowel oude als de modernste, kleinste en de grootste sleepboten (tot wel 25.000 pk) in volle actie zijn dan te bewonderen.

Ook kan op diverse sleepboten worden meegevaren.

De Website Sleepboothaven zegt hierover:

Met de Dag van de Zeesleepvaart herleef je in de buitenhaven van Maassluis de hoogtijdagen van de Nederlandse sleepvaart. De gehele dag tot 17.00 uur waan je je terug in de glorietijden. Betreed historische slepers uit Maassluis maar ook van ver daarbuiten en met verschillende vaartuigen kan zelfs een rondvaart over de Waterweg worden gemaakt. Ook geven oude en moderne slepers demonstraties die vanaf de kant mooi zijn te volgen. De historische levendigheid op het water is tijdens de Dag van de Zeesleepvaart natuurlijk ook te vinden op de kade. Bezoekers kunnen over de Govert van Wijnkade en de Burgemeester de Jonghkade in de buitenhaven slenteren langs ambachten van vroeger zoals bijvoorbeeld een touwslagerij, een maker van scheepslampen, takelblokken, mastkloten, een scheepstingieter, allemanseindjes knoper en nog veel meer oude beroepen. Kinderen maar ook volwassenen kunnen allerlei uitdagingen aangaan bij het Zeekadettenkorps Maassluis. Daarnaast kan de culinaire genieter zijn hart ophalen bij verschillende eetgelegenheden.
Rond ca. 16.30 uur wordt traditiegetrouw een grote vlootschouw gehouden. Alle deelnemende schepen aan de Dag van de Zeesleepvaart varen de haven uit om te verzamelen op de Waterweg. In een lange parade varen zij vervolgens langs de havenmonding van Maassluis zodat bezoekers aan de Dag van de Zeesleepvaart een mooi zicht hebben op dit spektakel. Organisator is de Stichting Sleepboothaven Maassluis (SSM) www.sleepboothaven.nl of volg deze op Facebook (Sleepboothaven) en Twitter (@Sleepboothaven). De Stichting Sleepboothaven Maassluis organiseert het ene jaar de Dag van de Zeesleepvaart en het andere jaar de Vaardag Sleepboothaven. Bij laatstgenoemde is de opzet kleiner en ligt de focus puur op rondvaarten van Maassluise schepen. De Dag van de Zeesleepvaart was in 2017 groter van opzet met meer schepen, ook van buiten Maassluis, veel leuke walactiviteiten en traditiegetrouw de vlootschouw.