maandag, 25 september 2017 15:25

Furieade Maassluis 6 en 7 oktober 2017

|||| ||||

Het nieuwe programma van de 38ste Furieade 2017

In het eerste weekend van oktober staat Maassluis in het teken van dit nautische festijn...

De Furieade in Maassluis is een jaarlijks terugkerend evement waar historische schepen, shantykoren en de roemrijke maritieme geschiedenis van Maassluis in het zonnetje worden gezet. In de binnen- en buitenhaven van Maassluis en de Nieuwe Waterweg kunt u prachtige oude zeilschepen, sleepboten en andere museale schepen bekijken. Het bekendste schip is de stooomsleepboot de Furie. Deze boot werd bekend in de jaren '80 omdat ze in de populaire tv serie Hollands Glorie te bewonderen was. Nu kunt u genieten van deze boot en vele anderen op de Furieade.    

Dit jaar is het 101 jaar geleden dat bij Scheepswerven v.h. Gebr. G & H. Bodewes de stoomsleepboot De Furie te water werd gelaten. Tot 1976 deed zij dienst in Zweedse wateren. In dat jaar werd de Furie aangekocht om te fungeren als decor in de tv serie “Hollands Glorie” naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. Na afloop van die opnamen haalden in 1978 een aantal vrijwilligers De Furie naar Maassluis en werd begonnen met de restauratie.

In het eerste weekend van oktober 1980 stelde de acteur Hugo Metsers, die in de tv-serie de rol speelde van de hoofdpersoon Jan Wandelaar, de Furie officieel in dienst. De Stichting Hollands Glorie, nu nog steeds de eigenaresse van de Furie, organiseerde rond die ingebruikname een maritiem festijn. Het festijn kreeg de naam Furieade. Om, na het succes in 1980, het festijn jaarlijks te kunnen laten terugkeren richtte een aantal andere vrijwilligers de Stichting Maassluis Maritiem op.

Nog steeds wordt in het eerste weekend van oktober de Furieade georganiseerd en vormt de Furie het middelpunt van dit maritieme festijn in Maassluis.

De festiviteiten van de Furieade zijn dit jaar uitgebreid met avondvullende programma’s op zowel vrijdag- als zaterdagavond. Fantastische optredens en de gloednieuwe Furieade Lasershow, het wordt een groot feest! Schanseiland, het gebied tussen de Groote Kerk en de Noordgeer, is op deze avonden het feestterrein van de Furieade.

Vrijdag 6 oktober...
Het binnenvaren van de meer dan 100 jaar oude stoomzeesleepboot FURIE rond 19.30 uur en het openingswoord van burgemeester Haan zijn het startsein voor de avondfestiviteiten, te beginnen met de lampionnenoptocht. Aansluitend daaraan heeft de Furieade een heel speciale hoofd act voor deze vrijdagavond: een verrassingsoptreden van basisschoolleerlingen uit Maassluis! Wat er precies gaat gebeuren, is geheim. Het wordt een spektakel met heel veel basisschoolleerlingen, die al weken oefenen voor dit zeer unieke optreden.
Dus beste ouders, opa’s en oma’s van Maassluis, uw (klein)kind heeft heel hard geoefend… U komt toch zeker met uw kind mee om deze vertederende show met elkaar te kunnen beleven?!
Trots. En dan eigenlijk nog in de overtreffende trap, zo blij zijn wij met de nieuwe Furieade Lasershow! Een groots spektakel is eigenlijk een understatement als we het over deze lasershow hebben, dus laat u overweldigen.
DJ Tim Dreamex sluit de vrijdagavond af met een spetterende show. Hij wordt gezien als een van de grootste DJ-talenten van Nederland in de categorie tot 18 jaar. In oktober doet hij mee aan de Nederlandse DJ kampioenschappen en in 2018 staat hij met zijn eigen show op de Chinese Muur, tijdens het Strawberry Festival!

Zaterdag 7 oktober
Van 16.00 uur tot middernacht wordt de omgeving van Schanseiland een ‘evenemententerrein met Food Court’ binnen het Furieadeparcours met geweldige optredens van lokale artiesten. En reken maar dat hier in Maassluis topartiesten gewoon bij u om de hoek wonen…

Bij de busjes van het Furieade Food Court, waar ook alcohol wordt geschonken, kunt u heerlijk eten en drinken terwijl grote artiesten wel héél dichtbij komen en uiteraard de nieuwe Furieade Lasershow niet ontbreekt. Een avondlang top-vermaak, met optredens van The Originals, Ronald van Beest & His Swing Revival Orchestra, Big Band Jazz aan de Waterweg, Hans van Katwijk, Ladies On Stage en Princeton.

Gewoon op de Furieade in Maassluis… u komt toch ook?!
Het volledige programma van de Furieade 2017 ‘Voor elkaar!’ vindt u terug op onze website: www.furieade.nl of www.ervaarmaassluis.nl en in de speciale editie van de Furieadekrant die verschijnt op 28 september.